C.N.R.S.
 
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FEW II-2 1278b crassus
GRAS, adj.
[T-L : cras ; GDC : gras ; AND : gras1 ; FEW II-2, 1278b : crassus ; TLF : IX, 435a : gras]

A. -

"Qui a beaucoup de graisse, gros, gras, bien nourri"

 

1.

[D'une pers., d'une partie de la pers.] : Les gras gloutons en enfer mainne, Qui cy souffrir ne vueulent painne Et qui de penance n'ont cure, Mes il la soufferront plus dure. Amesgroie ta crasse pance Par amesuree penance ! (Best. lap. Rosarius S., c.1330, 135). Les hommes cras de leur nature meurent plus tost selon nature que les autres qui sont plus gresles. (SAINT-GILLE, A.Y., 1362-1365, 63). Samuel aussi ne fu onques nommé homme de sanc ne reputé homicide combien que il fist mourir Agag, le tres cras roi d'Amalech. (FOUL., Policrat., IV, 1372, 52). Ilz sont groz et gras et bien fourrez, et scevent trop bien leurs parens avancier a la court, et pour eulx pourchasser un bon benefice ou, s'ilz ne sont clercs, un gras office. (MÉZIÈRES, Songe vieil pèl. C., t.1, c.1386-1389, 579). Et tousjours a glouton quelque douleur Et est pesant, replet et gras et ort (CHART., B. Nobles, c.1424, 407). Sur mol duvet assiz, ung gras chanoine, Lez ung brasier, en chambre bien natee, A son costé gisant dame Sidoine, Blanche, tendre, polye et attintee, Boire ypocras a jour et a nuytee, Rire, jouer, mignonner et baisier, Et nud a nud pour mieulx des corps s'aisier, Les vy tous deux par ung trou de mortaise. (VILLON, Test. M., 1461-1462, 117). SOTIE. Mes gentilz poupars gorgias, Estes vous en toutes saisons En bon point ? TESTE VERTE. Tousjours gros et gras. FINE MYNE. Aussi sains [et] haictés que cras. (Sots triumph., c.1475, 34). ...à chascune de ces deux tables avoit fait seoir cinq ou six hommes de bonne maison, fort gros et gras, pour myeulx plaire à ceulx qui avoyent envye de boyre (COMM., II, 1489-1491, 55). Et après print ses plaisirs plus que devant, ne craignant personne, et se feït fort gras et plain. (COMM., II, 1489-1491, 334). Avec le pape vingtcinq cardinaulx La assistoient, et bien trente arcevesques, Devotement disant leurs "audi nos" , Et environ trente ou quarante evesques, Prothonotaires, gros gras prieurs avecques (LA VIGNE, V.N., p.1495, 237).

 

-

"Rebondi, joufflu" : Pierre Le Tessier est hault homme, et aagié de environ LX ans, et a le visaige barbu roux, grant nés et cras visaige (Reg. crim. Chât., I, 1389-1392, 463).

 

-

[Avec une valeur positive] "Potelé" : ...Corps garni de biauté et blanche qu'aubespin, Coulouree que rose et crasse comme pouchin (Bât. Bouillon C., c.1350, 90). ...Et li roys l'acola .C. fois [Synamonde] e[n] .I. randon, Ne le pooit gerpir par nulle entention. Elle fu crasse et molle, s'avoit douche fasson (Bât. Bouillon C., c.1350, 93).

 

-

"Qui est enduit de graisse" : ...tay toy, dit le bon prelat, qui avoit toutes les mains grasses, et la barbe aussi (C.N.N., c.1456-1467, 583).

 

Rem. Ds l'ex. suivant, avoir le gosier gras signifie avoir mangé gras (consommé des aliments carnés, de la graisse animale), ici à la veille du carême : : SOTTINET. Quoy doncques ? A il l'esquinance. MITTOUFLET. Par Nostre Dame ! je le pense, Car il beut hyer mon hypocras. LE ROY DES SOTZ. Mais il a le gosier tout gras Encor de caresme prenant. (Roy sotz, c.1450-1500, 223).

 

-

Gras comme un ointier. "Gras comme un marchand de graisse" : Il est gras comme ung ointier. (MIÉLOT, Prov. U., 1456, 195).

 

-

Au fig. p. iron. Estre bien plus gras de qqc. "Être bien avancé avec qqc." : Sy [le garçon rusé que j'aime] ne me sceust tant detrainer, Fouller aux piez, que [moi, la belle Heaumière] ne l'aymasse, Et m'eust il fait les rains trayner, S'il m'eust dit que je le baisasse, Que tous mes maulx je n'oubliasse. Le glouton, de mal entaichié, M'embrassoit... J'en suis bien plus grasse ! Que m'en rest'il ? Honte et pechié. (VILLON, Test. R.H., 1461-1462, 54).

 

-

Prov. Mieux vaut estre en tort gras et aise Qu'en droit chetif et à malaise : Mieulx vault estre en tort cras et aise Qu'en droit chétif et à malaise. (JACQUES BRUYANT, Voie pauvreté richesse P., 1342, 7).

 

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Le plus gras est le premier pourri : Commandés a Dieu l'abbaye Qui gros et gras vous a nourry. Tost pourrirez a peu d'aye Le plus gras est le premier pourry. (Danse macabre C., 1485, 25). Le plus gras est le premier pouvry [sic]. (MIÉLOT, Prov. U., 1456, 195).

 

-

Empl. subst. au masc. [À propos d'une partie du corps] Le gras de. "La partie charnue de" : ...le dessus dit qui avoit blecié ledit sire de Jarnac vint par derrière et derechief de ladicte espée ou grant cousteau qu'il avoit frappa ledit sire de Jarnac sur le gras de la jambe destre (Doc. Poitou G., t.10, 1464, 473).

 

2.

[D'un animal] : Il dient c'uns payens bien ung cras mouton vault, Et le mettent en rost com le char de biersault. (God. Bouillon R., t.2, c.1356, 157). Là trouvèrent ilz bestes grasses à grant fuison. (FROISS., Chron. L., II, c.1375-1400, 50). Garde toy bien ! Prochainement Te verras verssé contre terre. Tu ne sces mie moult de guerre - Tien sela et sy te deporte ! Mais je te dy bien et enorte Que de droit doiz paier ton lit. Je m'en yray sy t'enbellit, Et se il ne t'enbellit mie ; S'enporteray de ma partie Le chappon cras. (Vie st Fiacre B.C.P., c.1380-1400, 31). Mais au jour d'ui n'ont pas tel paine Ceuls de ceste Eglise presente : Ilz veulent bien qu'om leur presente Fins draps, pannes, toiles de lin, Gras bestaulx, garnisons de vin (DESCH., M.M., c.1385-1403, 167). ...buefs et vaces les plus cras et mieuls nouris dou monde (FROISS., Chron. D., p.1400, 681). Et estoient logiet toutdis entre tierce et midi, car il trouvoient tant a fourer et si plentiveus pais et raempli de tous biens, les plus cras buefs dou monde, vaces, pors et oilles et tant que il n'en savoient que faire (FROISS., Chron. D., p.1400, 686). Item, a Robinet Trouscaille, Qui en service, c'est bien fait, A pié ne va comme une caille Mais sur roncin gras et reffait, Je lui donne de mon buffet Une jacte, qu'empruncter n'ose (VILLON, Test. M., 1461-1462, 96).

 

3.

[D'un mets, d'un aliment] "Qui contient de la graisse" : GLOTERNIE ...Anchois que i'aie ai]e[ laueis mes mains, Voroit estre mon ventre plains De bons gros morseaux cras et gros (Sept péchés C., c.1300-1350 [p.1478], 238). Pouldre de duc pour l'ypocras Te couvient, et maint lopin cras, Sucre blanc pour les tartelettes, Pommes, poires, neffles, noisettes, Frommaiges de presse et de Brie. (DESCH., M.M., c.1385-1403, 48). Poires cuites, fromage gras, Pouldre de duc et ypocras Prenons parfois par medecine. (RÉGN., F.A., 1432-c.1465, 213). Pour abreger, après tous les mets dessusdiz, la dame fist mectre a la table ung tres beau fromage gras, et ung plat bien fourny de tartes (C.N.N., c.1456-1467, 487). ...il se tire a ces trippes belles et grasses, et fiert dedans (C.N.N., c.1456-1467, 486). Nostre hoste a aussi de bon fourmaige, et bien gras (C.N.N., c.1456-1467, 581). On doit doncques eslire lait des chameaulx, lequel est inutile pour nourrissement a cause de sa grande humidité, mais il laiche le ventre et n'est pas gras ne de grosse substance, ne plain de fromaige et de beure, come le lait de vaiche (Rég. santé corps C., 1480, 19). Mais il avoit le corps si chault Qu'il fondit comme ung gras formage. (Vig. Trib., c.1480, 234). Dont bien a point vint, du moins aux novices, Car ilz y eurent souvent de gras lopins. (LA VIGNE, V.N., p.1495, 176).

 

-

En partic. [D'un fruit]

 

.

"Gras, gonflé" : En somme, nous devons savoir que, se les grappes sont trop crasses et on les desnue des fueilles d'entour les costez, le vin qui en sera fait sera moins plein d'eaue, mais il sera plus fort et plus durable (Rustican H., 1373-1374, 95).

 

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"Comme graisseux (à l'extérieur)" ( (Éd.)) : Les grappes cleres et reluisans qui ne sont ne crasses, ne degastees, ne corrumpues en quelconque partie font le meilleur vin et le plus durant (Rustican H., 1373-1374, 95).

 

-

[Dans un cont. fig.] "Qui est consistant, riche, qui rapporte" : Et toutesfoiz le dit mahommet, s'il cognoistra par ses facteurs que en l'eauue grasse du venant a son seigneur il ne pourra faire une grasse souppe, tost se delivra de lui, ou par adventure le baildra a gouverner a ung autre petit mahommet (MÉZIÈRES, Songe vieil pèl. C., t.1, c.1386-1389, 574).

 

.

Empl. subst. "Partie qui présente de la graisse" : Puis avoir du gras du lart decouppé comme par morceaulx quarrez, et mectez au fer de la paelle et en trayant les champs, et laissier la gresse, et la frire vostre grain, ou vostre grain mectre boulir sur le charbon et souvent tourner en ung pot avec du sain. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 210). Puis prenez de la char meigre de porc, et ostez le gras et les yssues du pourcellet, et mectez cuire en l'eaue. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 226).

 

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Prov. Tel mange maint lopin gras le matin qu'au soir il faut vomir. "Les excès portent en eux leur punition" : LE FOL Tel maint gras lopin Mengeue au matin Qu'au soir fault vomyr. (BAUDE, Dictz moraulx S., p.1450, 111).

 

.

Le ventre gras n'engendre pas sens subtil : De rechief convient avoir povreté pour bien aprendre, c'est a dire que l'escolier ne doit pas superfluité poursievir, car, comme il est dessus touchié, «le ventre gras n'engendre pas sens soubtil». (DAUDIN, De la erudition H., c.1360-1380, 47).

 

-

[D'un objet]

 

.

[Avec une valeur nég.] "Plein de graisse" : Moult y fist de niches manieres, Car a table mist sen coutel Enruinyé, cras, saule et peu bel, Dont grans morseaux prinst a tailler Qu'il engloutoit a peu masquier. (Dit prunier B., c.1330-1350, 54). Encor ara nape trop mal buée Crasse et orde, noire com cornillat, Aucune foiz a la table clouée Sanz plus oster tant qu'il en dure esclat. (DESCH., Oeuvres R., t.7, c.1370-1407, 81).

 

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[Avec une valeur positive] "Bien graissé" : Ilz portent petiz soulers gras, A une poulaine embourree (CH. D'ORLÉANS, Rond. C., 1443-1460, 295).

B. -

P. anal.

 

1.

[D'une boisson, d'une matière] "Qui a une consistance onctueuse, visqueux"

 

a)

[D'un vin]

 

-

[Avec une valeur positive] "Consistant, nourrissant" : Qui gette uves passes, c'est a dire grappes seiches, dont les grains soient ostez, avecques arene ou sablon dedans le moust ou le vin cuit, il le fait gras et durant. (Rustican H., 1373-1374, 103). Angloys sont nourrys de doulces viandes et de bonnes cervoises crasses qui tiennent les corps moistes (FROISS., Chron. M., XIV, c.1375-1400, 98). Se la cause est froide, donnés lui choses qui eschauffent et engrocissent : viandes comme lait cuyt, froument cuit, farine de froument, faves fractes avec canelle, vin gras rys mente. (GORDON, Prat., c.1450-1500, VII, 9).

 

-

[Avec une valeur plutôt nég.] : Et par telles causes, il [le vin] est aucune fois aigre, ou cras, ou boutté, ou pourry et adonc il est contraire a nature humaine (Rustican H., 1373-1374, 63). Item , se le vin est gras, prengne .XII. oeufz et mecte boulir en eaue tant qu'ilz soient durs, et puis gectez hors le jaune et laissiez le blanc et les coquilles ensemble, et puis frire en paelle de fer, et mectre tout chault dedens ung sachet, et pertuise d'une greffe comme dessus, et pendre dedens la queue a une cordellecte. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 134). ...et en toute celle année ne fut trouvé du creu d'icelle vin qui devenist gras, ne bouté, ne puant. (Journal bourgeois Paris T., 1405-1449, 55).

 

.

(Caractérise un vin atteint de la maladie de la graisse, lat. pinguis) (Éd.) : Jamais ne puist mangier de pain S'il n'est mesalé ou mal sain (...) Ne boive de vin s'il n'est aigre, Cras et bouté, non mie maigre ! (LE FÈVRE, Vieille, trad. De vetula H., a.1376, 249).

 

b)

[D'une matière] : ...ledit gouverneur et receveur baillera (...) audit Jehan Brouart et rendre ou dit martinet de Brucieu, aux despens du Roy, toute la mine de glace et cuivreuse (...) et aussi la moitié de la mine grasse qui sera faicte et tirée èsdictes mines (Aff. Jacques Coeur M., 1453-1457, 312). Plomb, fer, estain, tant en lingot qu'en masse, Heris en casse, poix, ciment, terre grasse, Pont qu'on tracasse, cloux, chevilles et broches (LA VIGNE, V.N., p.1495, 133).

 

2.

[D'un élément] "Brumeux, humide, saturé" : ...et pour le voisinage du cras air qui est prez de la lune, elle est tachee et enlaidie, si comme dit Marcien. (CORBECHON, Soleil Lune S., 1372, 353).

C. -

P. méton.

 

1.

Jour gras. "Jour où il est permis à un catholique de manger de la viande" : Ainsi fut la ville de Montferrant en Auvergne prise, le joedi par nuit devant le cras dimenche, le XIIIe. jour ou mois de fevrier (FROISS., Chron. M., XIV, c.1375-1400, 217). ...et ceulx qui ont pourceaux depuis la saint Andrieu paient herbage le cras dimenche au fruteaux, c'est assavoir pour chacun porc obole. (HECTOR DE CHARTRES, Cout. R., 1398-1408, 237). ...le dimenche gras derrain passé, icelle Juliote se transporta en l'ostel de la maladrerie Saint Ladre (Chancell. Henri VI, L., t.1, 1426, 306). Et encores, par maniere d'esbatement, prenons que le gras mardy de quaresme Jehan, comme galant et gourmant, aprés souper dit que il n'yrat pas dormir jusques a la myenuit que quaresme encommencera, et que il veult galer, et gourmander, et mengier viandes de charnage si longuement qu'il poura jusques a myenuit ; et adoncques il sera en quaresme. (FUSORIS, Traité cosmogr. G., 1432, 10). LE GAUDISSEUR. (...) Vin de Beaulnë et vin de Coing, Malvoisië et muscedeau, Vin d'Ausserre qui tant est beau Et aussi bon vin d'Ypocras. LE SOT. Je n'en boy que le mardy gras. (Gaud. sot, c.1450, 13). Et, l'homme du duc Baudouyn venu, il somma et requist l'homme du Jouvencel de sa foy et luy dist : "J'ay eu vostre foy et vous prinz le mardi gras, quant vous venistes courrir devant Escallon, et vous emportastes le lart." (BUEIL, II, 1461-1466, 105). Item, le gray lundi, fuit faite une jotte on Champaisaille par les srs (AUBRION, Journal L., 1475, 82). ...à maistre Pierre Moreau, médecin de monseigneur, baillé deux escuz d'or qu'il bailla, le jour du mardi gras derrenier passé, par le commandement de mondit seigneur, aux enffans de la cuisine du roy de Sicille (Comptes roi René A., t.3, 1478, 25).

 

2.

[À propos de n'importe quelle journée ou matinée]

 

-

"Plaisant, agréable" : "Or ça, dist l'une qui moult vielle et bochue estoit (nommee estoit Mabelie du Cendrier), mes amies et voisines, il est jeudy qui est jour de recreation et le plus cras de la sepmaine..." (Ev. Quen., I, c.1466-1474, 105).

 

-

Prendre le gras d'une matinee. "Dormir longtemps" : Il a bien pris a son delit Le cras de ceste matinée. Va l'appeler, (...) Di qu'il se liéve. (Mir. femme, 1368, 191).

D. -

Au fig.

 

1.

"Riche, fertile, opulent ; qui rapporte de l'argent"

 

a)

[D'une ville, d'une région, d'un pays, d'une terre, d'un lieu] : Li leux est gras (...) Et li airs estrampez de touz biens habundables ; D'aigues, de praierïes, de tres bons gahainnaiges, De vignes et de bois y a granz signoraiges, De tres granz norriçons et de pors et d'ouailles Et de granz haierïes et grant foison d'armailles. (Gir. Ross. H., c.1334, 125). ...celle [vigne] qui est plus hault labouree et est plus crasse et plus plantureuse ne doit point avoir plus de .viij. gettons, et dont en la partie du millieu nous laissons tousjours un ou deux gardes [trad. lat. custos]. (Rustican H., 1373-1374, 82). Entrues que li rois englès se tenoit en l'abbeye dou Mont Saint Martin, ses gens couroient tout le pays là environ jusques à Bapaumes. Si trouvoient le pays plain et gras, et pourveu de tous biens. (FROISS., Chron. L., I, c.1375-1400, 166). "Sire, li pays de Normendie est li uns des plus gras dou monde..." (FROISS., Chron. L., III, c.1375-1400, 131). ...ledit conte (...) seroit hoirs de toute Lombardie, laquelle terre est plus rice et plus crasse que ne soit Honguerie (FROISS., Chron. R., XI, c.1375-1400, 251). ...c'est assavoir Ambicion, qui me fiert au cuer et souvent me reveille, c'est de parvenir par fas ou par nephas aux nobles et crasses eglises, et multiplication de benefices pour parvenir a grant honneur, desquelles eglises et benefices puet estre remplie la bourse. (MÉZIÈRES, Songe vieil pèl. C., t.1, c.1386-1389, 321-322). ...il [Remondin]Par foy, dist Remondin, c'est grant dommage que cest pays [le Poitou] n'est habitez et peuplez, car moult y est grasse la contree. Et en pluseurs lieux treuve sur la marine moult de belles places non habitees, lesquelles, a son semblant, feussent moult prouffitables a habiter. (ARRAS, c.1392-1393, 76). ...et leur disoit que trop bien il les menroit et ou millour pais, plus rice, plus cras et mieuls pourveus de tous biens qui fust ou monde. (FROISS., Chron. D., p.1400, 673). "Nous enterons ou plus cras pais dou monde, et ou plus plentiveus, et si en ferons nostre volenté, car ce sont simples gens, qui ne scevent que c'est de gerre." (FROISS., Chron. D., p.1400, 676).

 

-

En partic. Bologne la grasse. "Bologne la plantureuse" : [Le marquis au sergent] Preng ceste fille a ma requeste Et l'envelope en souëfs dras ; En un panier le metteras, Et, sur une mule portant Souëf, tost et secretement Le porte a Bouloigne la crasse (Gris., 1395, 55). Es mesmes jours (...) ung tressage jeune clerc arriva de son eur en la cité, qui venoit freschement de l'université de Bouloigne la crasse, ou il avoit esté plusieurs ans sans retourner. (C.N.N., c.1456-1467, 568). Pavye la saige, Boulongne la crasse, Florence la belle (LA VIGNE, V.N., p.1495, 298).

 

b)

[D'un travail, d'une fonction] "Profitable" : PREMIER DYABLE. Ceste besongne est bonne et crasse : Ne voiz tu conme elle se fait ? SECOND DYABLE. Elle nous vient tout a sohait: Souffrons nous, l'un arons et l'autre. J'ay si grant joie que j'espautre Tout de ris quant il m'en souvient. PREMIER DYABLE. Il seront nostre : or nous convient Mener joie com bon ribaus. (Mir. enf. diable, c.1339, 8). Ilz sont groz et gras et bien fourrez, et scevent trop bien leurs parens avancier a la court, et pour eulx pourchasser un bon benefice ou, s'ilz ne sont clercs, un gras office. (MÉZIÈRES, Songe vieil pèl. C., t.1, c.1386-1389, 579).

 

-

Eschapper gras. "Échapper profitablement, échapper à bon compte" : MAL ADVISÉ. (...) Je vous pry, laissiez moy mez drapz. FOLIE. Vous n'eschapperés pas si cras (Bien avisé Mal avisé B., c.1487-1490 [1396], 132).

 

-

Faire eau grasse de qqc. "Se servir de qqc. pour réussir, parvenir" ( (G. Hasenohr, M. fr. 14-15, 1984, 253)) : ...Et tant plus desirent sa mort, Pour avoir les biens qu'il amasse, Dont après font mainte eau grasse. (LE FÈVRE, Lament. Math. V.H., c.1380, 190).

 

c)

[D'une pers., l'aspect physique de "bien nourri" se confond avec l'idée d'opulence] : Or vient ung grant advocat, renomme docteur in utroque iure, acompaigne de deux gras procureurs qui ont les grans salaires et les pensions fermes plaidoyans et non plaid[oy]ans. (MÉZIÈRES, Songe vieil pèl. C., t.1, c.1386-1389, 499).

 

-

[Avec une idée de force, de puissance] : Sarrasin li ont fait grant joie et grant soulas, Mais Saudoines prisoit assés po leur esbas, Ains lor disoit : "Quetis, maleüreus et las, Bien deüssiés plourer li plus grans avocas, Car crestïen vienent a milliers et a tas : Vous averé le siege des felons ypocras." Montés est ou palais Saudoines li roys cras ; La vit ses .IIII. freres avoec maint avocas. (Bât. Bouillon C., c.1350, 41).

 

2.

"Licencieux" : Et s'il y a chose un pou grasse, il me soit pardonné, car c'est ouvrage et devises de nuit. (Devin. R., c.1470, 22).

 

-

"Grossier" : Il pert bien que vous estes laches, Gras et plains de recrëandise ; S'en voz cueurs eust eu vaillandise, Vous en eussiés eu piet ou elle. (GRÉBAN, Pass. J., c.1450, 401).

 

3.

[De l'état moral ou mental d'une pers.] Ignorance grasse. "Ignorance grossière, crasse" : Quant a l'exposicion de la prumiere face du dyamant - c'est d'ignorance crasse et endormie en l'eglise des Paiens - on ne se pourroit assés esmerveiller de l'ignorance des Paiens qui estoient seigneur du monde, comme Nabugodonosor, qui fu roy de cent et vint et sept roiaumes. (MÉZIÈRES, Vertu sacr. mar. W., c.1384-1389, 112). ...par vaine gloire, par vangeance, par grasse ignorance, ou par la male beste avarice, en faisant justice et ou procez d'icelle ilz regardent plus a la personne qui leur est presentee pour faire justice, civille ou criminelle, qu'ilz ne font a la verite de la cause ne a la vertu de justice. (MÉZIÈRES, Songe vieil pèl. C., t.1, c.1386-1389, 472). Ara cil excusacion A qui Dieu sa vie compasse Et luy predist la passion Qui luy vendra s'il la trespasse ? Or en vient a dampnacion Et, puis, pour retourner a grace, Alegue sa decepcion : L'ignorance est ung peu trop grasse ! (GRÉBAN, Pass. J., c.1450, 41).
 

DMF 2020 - MAJ 2020 Pierre Cromer

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