C.N.R.S.
 
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     GÂTEAU     
FEW XVII *wastil
GASTEAU, subst. masc.
[T-L : gastel ; GD : gastel ; GDC : gastel ; DEAF, G362 gastel ; AND : gastel ; DÉCT : gastel ; FEW XVII, 547a : *wastil ; TLF : IX, 114b : gâteau]

A. -

"Pâtisserie à base de farine (avec ou sans levain) ; gâteau" : "...J'ai un saquelet de farine Dont je te ferai un gastel, Se tu me voes en un rolel Escrire des seigneurs les noms." (FROISS., Past. M., c.1362-1394, 184). Nul ne peult faire en la ville de Chastillon gasteaux à vendre ne vendre iceulx sans licence, c'est assavoir gautes [Faut-il lire gautels pour gastels ?] sanz levain, et que le fait il est amendables de LXV sols tournois. Et ladite gastellerie peult bien valoir chacun an au seigneur X sols tournois (Chartes communes Bourg. G., t.1, 1371, 381). Doivent cuire li Fournier le fournée de pain et de wastieux paisiblement (Ordonn. rois Fr. S., t.5, 1372, 511). Item. Doivent li Wastelier qui font wastiaux con dist razis, qu'il cuisent en leurs fourniaux, faire bonnes denrées et loyaulx, à Denier et à Maaile (Ordonn. rois Fr. S., t.5, 1372, 511). Primer le pain dont ert servis Falt buleter par tieu devis, Qe tout le plus meillour du grain Ert la substance de son pain : Tartel, gastel et paindemain [l.pain demain], Et pain lumbard a son avis, Et puis les gafres au darrain (GOWER, Miroir homme M., c.1376-1379, 91). Item, le prevost de Paris ou le receveur du Roy qui est en Chastellet a, ou nom du Roy et pour le Roy, de chascun bouchier qui est fait nouvel bouchier, de l'aboivrement que l'en a accoustumé a faire au commencement quant il est reçeu, une maille d'or. (...) Item, le prevost de Paris a dudit aboivrement un sextier de vin et quatre gasteaux de maille a maille, lequel vin et les gasteaux il envoie querre, et en paie son message deux deniers au jugleur du mestier de la salle, quant il emporte ledit sextier de vin et les gasteaux. (Mét. corp. Paris L., t.1, 1381, 270). ...et print ledit Breton, en un escrin, X frans, dont il en ot six à sa part, dont il acheta du blé pour faire des gasteaulx à la foire de Faremonstier. (Reg. crim. Chât., II, 1389-1392, 96). Un pastour, tranchiant un gastel, Perdi un sien petit coutel (CHR. PIZ., M.F., II, 1400-1403, 194). ...fc'est une terre ou tel loiauté a, Que dessoubs les cendaulx les gasteaux on cuit la. (Huon Bordeaux B., c.1400-1450, 30). LA PREMIERE FEMME. Je vous prie, sire Que vous me faciez ung gasteau ; Nous voulons faire ung roy nouveau, Aujourduy, en nostre maison. JEHAN. Sainct Jehan de la bonne raison, Est il aujourduy les corps sains ? (Jehan A., c.1400-1500, 135). Kuque, qui est gastel en Flandres (BAUDET HER., Doctr. sec. rhétor. L., 1432, 112). ...la premiere sepmaine de karesme, fut crié à son de trompe que nul boulenger ne feist plus de pain blanc ne gasteaux, n'eschaudez, affin que les bourgois qui avoient du blé cuisissent. (Journal bourgeois Paris T., 1437, 330). Item, la maison que tient Raulin la Machelette audit Verrieres, me doit chascun an de cens (...) ung watel de l'orve d'un quartel fronment et une foice de demi quartel, tout au jour de Noel. (Trés. Reth. S.L., t.2, 1449, 295). Puis après, ilz auront les four Dauphins et fleurdelis de cresme, Gasteaux et bons ratons de mesme (Myst. Viel test. R., t.4, c.1450, 392). Papine vng peu de mon gastel, ou de ma fouace, qui est bonne. (MIÉLOT, Mir. N.D. W., 1456, 66). Jeuner lui fault dimenches et merdiz, Dont les dens a plus longues que ratteaux ; Aprés pain sec, non pas aprés gasteaux, En ses boyaulx verse eaue a groz boullon (VILLON, Poèmes variés R.H., c.1456-1463, 69). ...toutes les filles de no ville apportent chascune sa part de bure, oeux, farine et fourmaige, desquelles choses elles font illecq en ung feu rastons, tartes, gasteaux, pains ferrez et toutes viandes que l'en pourroit pourpenser. (Jehan d'Avennes F., c.1465-1468, 17). ...car autre pain ilz n'avoient que les wasteaulz qu'ilz faisoient journelement sur le charbon (WAVRIN, Chron. H., t.5, p.1471, 79). Pour troys ou quatre gasteaux pour mectre es rampaux de Faillon (Comptes roi René A., t.3, 1476, 295). Et ne pourront iceulx habitans doresnavant faire aucungs fours en leurs hostez ou ailleurs, fors petiz fournetz pour cuyre seullement flans, pastez, flamusses et gasteaulx. (Chartes communes Bourg. G., t.2, 1479, 629).

 

Rem. Doc. 1404 (Chescun moniers deit ung voitels a cuire a la Saint Martin), 1406 (Ung waitelz de .v. s.), 1429 (Pour wastiaux donnes as enffans) ds GDC IX, 688b.

 

-

Loc. Partir le gasteau avec qqn. "Participer à une chose" : Depuis, heure ne reposa Jusques a tant que du chastel Rendre avecques lui composa. Et toutesfois par marchié tel Que il partiroit le gastel Avecq elle et l'espouseroit. (MARTIN LE FRANC, Champion dames D., t.2, 1440-1442, 259).

 

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[Comme expr. d'une valeur minimale] : «...Je ne prise ne terre ne citei ne chasteaul, Mas que mon seignour haie, la valeur d'un vasteaul...» (Gir. Ross. H., c.1334, 162).

B. -

P. anal. HÉRALD. [Meuble] : Tourteaulx et gasteaulx se doiuent faire en armoirie de couleur et non point de mettal et representent le pain de quoy l'en consacre le corps de Nostre Seigneur. (Best. hérald. H.E., c.1435-1450, 506). Et se vous voulés savoir que c'est que besans, tourteaulx et gasteaulx, besans doivent estre de mettal et non aultre couleur et tourtoulx et gasteaulx est une mesme chose et ne doivent estre que de couleur et non point de mettal (Traité hérald. H.G., c.1435-1450, 507).

C. -

P. métaph. "Coup" : MALQUE. Or tien, Jhesus, prent ces deux noix Et ceste figue mal rostie ! SIRUS. Mange ceste poere boulie Et de ce guasteau mal prestit ! (Pass. Auv., 1477, 189).

 

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"Coup tordu, méfait" : LE DUC. (...) Dieu nous veilhe d'elle [Hérodiade] garder ! Chivaliers, ce sont les gasteaulx Qu'on fait en court pour en taster. LE PREMIER CHIVALIER. Je n'en voulroye pas manger, Mon seigneur, s'il estoit possible. Tieulx pains font les gens estranglier (Pass. Auv., 1477, 111).
 

DMF 2020 - Synthèse Hiltrud Gerner

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