C.N.R.S. Université de Lorraine
 
Dictionnaire Électronique de Chrétien de Troyes  
Electronic Dictionary of Chretien de Troyes  
LFA ATILF
FamilleCompletStructureModes et tempsTextes 
GASTEL, subst. masc.
[F-B : gastel ; T-L : gastel ; GD, GDC : gastel ; DEAF, G 362 : gastel ; AND : gastel ; DMF : gâteau ; FEW XVII, 547a : *wastil ; TLF : gâteau]
Fréquence : 5 occ.
Graphies : gastel, gastiax.

"Aliment fait de pâte" : « Sire, je crois et pans Que enuit avez mout traveillié, Et cele dame mout veillié, Et geü an ceste forest. De cest blanc gastel vos revest, S'il vos plest .i. po a mangier. Nel di pas por vos losangier, Li gastiax est de boen fromant, * Ne rien nule ne vos demant (...). » (Er 3140, 3143). Les v. 3143 et 3144 sont intervertis Li escuiers Erec desconbre De son hiaume et si li deslace La vantaille devant la face ; Puis a devant ax estandue La toaille sor l'erbe drue ; Le gastel et le vin lor baille, .I. fromage lor pere et taille. (Er 3167). Molins n'i mialt ne n'i cuist forz An nul leu de tot le chastel, Ne ne trova pain ne gastel, Ne rien nule qui fust a vandre (Pe 1766).

    - En partic. "Pièce de pâte plate et passée au four sur laquelle on dispose les aliments, l'usage de l'assiette étant pratiquement inconnu" (Lecoy) : De la hanche de cerf au poivre Devant ax uns vaslez trancha, Qui de devant lui treite l'a Atot le tailleor d'argent, Et les morsiax lor met devant Sor .i. gastel qui fu antiers. (Pe 3277). 2 mss portent platiel

 


© LFA / Université d'Ottawa - ATILF / CNRS & Université de Lorraine 2015
La présente ressource est produite par le LFA et diffusée par l’ATILF à des fins de consultation pour l’enseignement et la recherche, à l’exclusion de toute exploitation commerciale. La citation d’un extrait de la ressource au sein d’une publication scientifique est autorisée sous condition de porter la mention suivante : DÉCT : Dictionnaire Électronique de Chrétien de Troyes, http://www.atilf.fr/dect, LFA/Université d'Ottawa - ATILF - CNRS & Université de Lorraine.