"Couteau utilisé pour enlever la croûte du pain" : Thomas de Fieuvillier, coutelier, pour deux paires de couteaux à trancher devant le Roy, à tous les parepains garnis de viroles et de cinglètes d'argent, dorées, et esmaillées aux armes de France ([Comptes argent. rois Fr. D.-A., I, 1352, 133]). À Willequin le coustellier, pour IIII paires de cousteaulx à trencher virollez dargent, esmaillés et armoyés aus armes de Monseigneur et de Madame, chascune paire garnis de parepains ([Compte Navarre I.P., 1367-1371, 194]). ...une paire de cousteaulx à trancher, garnis de petit coustel et de parepain, engaignez ainsi qu'il appartient, pour trancher devant le Roy nostresire ([Comptes argent. rois Fr. D.-A., II, 1387, 205]). À Huguenin Lambelot, coutelier, demourant à Dijon, (...) les autres deux frans pour ung pairepain à vire d'argent ([Comptes Etat bourg. M.F., t.2, 1419, 492]). ...Pierre le Charron, esmailleur orfèvre, (...) pour sa paine et façon de taillier et esmaillier les manches et virolles de IIIJ paires de cousteaux, à taillier sur table, garnis de IIIJ paires de parepains armoiez aux armes de MS ([Comptes Lille L., t.1, 1435-1436, 352]). |