"Liquide aigre et piquant provenant de la fermentation du vin, vin acide et piquant ; vinaigre" : ...lesquiex [tonneaux] ne furent touz plains et aouillez et touz emplagés, rabatuz que 112 tonneaux et pipe, et une pipe de vinaigre. ([Comptes argent. rois Fr. D.-A., I, 1359-1360, 203]). Tes plaies te seront lavées De vinaigre et de sel salées ([Mir. st Ign., 1366, 97]). ...un barillet petit de vinaigre contenant 7 los ([Comptes Etat bourg. M.F., t.3, 1418-1420, 685]). Maiz, en esté et chaleur forte, Proffite moult et réconforte Jonchier la chambre druement, Et l'arrouser légiérement D'eaue très froide et de vinaigre, Fort odorant, poignant et maigre ([LA HAYE, P. peste, 1426, 81]). Il est certain, sans dire fable, Que brouet de char convenable, Adoubé, par art et pratique, D'aucune espice aromatique, Et de vinaigre ou de vinete, Est lors propice et chose nete. ([LA HAYE, P. peste, 1426, 94]). On l'arousa tout de vinaigre. ([Vig. Trib., c.1480, 233]). ...plus y avoit grant nombre de vins de toutes sortes comme vin grec, vin bastard, vin de Grenade, vin latin, vin de Saint Sevrin que vinaigre en grant nombre. ([LA VIGNE, V.N., p.1495, 262]). |