C.N.R.S.
 
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TARTE
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18 exemples
 1 ...il m'a baillé ung grant pasté pour vous apporter et m'a dit qu'il vous envoiera le matin une tartre (Quinze joies mar. R., c.1390-1410, 108).
 2 Puis mectez vostre paste pestrie dedens le fons de la paelle, puis mectez la farce de vostre tarte avec frommage gratuisé meslé parmy a souffisant planté (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 245).
 3 Feront tartes, flans et goyeres (VILLON, Test. R.H., 1461-1462, 122).
 4 Et y aura dedans de l'anguille par groz petiz transons, en chascune tarte .V. ou .VI. transons et qu'ilz ne soient pas tropt grans (Recueil Riom L., c.1466, 80).
 5 TARTES PELLERINES du melleur frommage que on pourra finer. (Recueil Riom L., c.1466, 80).
 6 Jà aux Pasques ne mengerés Ne flans ne tarte (C. Riffl., c.1480-1520, 58).
 7 LES TARTES DE POMMES ET LES FLAONNÉS DE LAIT D'AMENDES. (Recueil Riom L., c.1466, 79).
 8 Supplient humblement les jurez pasticiers de ceste ville de Paris, comme jaçoit ce que nul dudit mestier ne puisse faire porter vendre parmy ceste dite ville de Paris, flannetz, tartelettes, ratons, cassemuseaulx, tartes a pommes, pastez, tallemouses, eschaudez et autres menuz ouvrages dudit mestier, sinon par leurs apprentilz obligez (Mét. corp. Paris L., t.1, 1497, 383).
 9 Puis ayez de la paste pestrie aussi comme pour le fons d'une tartre (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 245).
 10 Et pource que le dessoubz -- c'est assavoir la paste qui fait le fons de la tartre -- seroit cuit avant que le dessus feust gueres eschauffé, il couvient avoir une autre paelle dont le fons soit bien chauffé, torché et nectoyé (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 245).
 11 ...et puis cela soit porté au four, et que l'en face une tarte, et que l'en pouldre du frommage au fons, et puis que l'en mecte l'anguille debout, et puis du frommage ung lit, et puis ung lit de colz d'escrevisses et tousjours, tant comme chascun durrera, ung lit d'ung et ung lit d'autre (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 250).
 12 La deuxiesme maniere si est comme la premiere, maiz l'en y met du frommage: c'est assavoir que l'en estend la paste comme pour faire tartre ou pasté, puis met l'en le frommage par lesches ou millieu, et receuvre l'en les deux bors (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 277).
 13 ...vous y veissiez adon Varlez descendens d'un tertre, Qui maton, formage et tartre M'aportoient ou flamiche (CHR. PIZ., Dit Pastoure R., 1403, 235).
 14 LE GAUDISSEUR. A celle fin que ne demeure Pastez et aussi fricassees, Pain blanc, miches, tartes sucrees, Tout cela si fut apporté (Gaud. sot, c.1450, 14).
 15 ...tartres bourbonnoises, talemouses et flans de creisme d'amandes tres grandement sucrees (LA SALE, J.S., 1456, 252).
 16 Il fist tantost tirer les baings, chauffer les estuves, faire pastez, tartres et ypocras, et le surplus des biens de Dieu (C.N.N., c.1456-1467, 24).
 17 ...[le mari] print le casier, ou il n'y avoit que flans, tartes et fourmages, et aultres vitailles (C.N.N., c.1456-1467, 445).
 18 Bons vins [les grands maîtres] ont, souvent embrochez, Saulces, brouestz et groz poissons, Tartes, flans, oefz fritz et pochetz (VILLON, Test. R.H., 1461-1462, 39).
DMF 2020Robert Martin
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