C.N.R.S.
 
Exemples de l'entrée 
StructureSans exempleCompletFormesExemples
FamilleTextesSourcesImpressionAide à la lecture
SALER
  Tri :
25 exemples
 1 Tes plaies te seront lavées De vinaigre et de sel salées (Mir. st Ign., 1366, 97).
 2 Et pour ce, aucuns qui se veulent fort delicter en boire, manguent choses salees pour avoir soif, qui est tristece. (ORESME, E.A.C., c.1370, 408).
 3 Morue n'est point dicte a Tournay s'elle n'est salee, car la fresche est dicte [ cableaux ] , et se mengue et est cuicte comme dit sera cy apres de morue (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 237).
 4 À Danckart Heinricxzone, bouchier, pour 3 grasses vaches, 39 livres 12 solz ; À lui, pour les avoir sallez et mis en quatre barilz, 36 solz ; À lui, pour un heut de sel dont l'en a sallé ladicte char, 31 solz ; À Denis, Le Lantmetre, cuvelier, pour quatre barilz à couvercles, esquelz lesdictes vaches furent mises et sallees, 42 solz (Comptes Etat bourg. M.F., t.3, 1418-1420, 684).
 5 Elle fist apporter une piece de bon beuf salé et une belle piece de mouton (C.N.N., c.1456-1467, 486).
 6 ...pluseurs grans presens, tant de vins, d'avenes, comme de venoisons fresches et salées (ESCOUCHY, Chron. B., t.2, a.1465, 250).
 7 Aultrement mectez vostre beurre salé en eaue fresche, et le pestrissiez et paumoyez dedens, et le sel demourra en l'eaue. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 280).
 8 ...huille, beurre saléz, pois, feves, orge, avaine (CHR. PIZ., Fais armes cheval., 1410, 52r°).
 9 Si sonniés de la garnison... et le faittes hastivement pourveoir de blés, d'avaines, de chars sallées et de vins (FROISS., Chron. R., VIII, c.1375-1400,).
 10 Enfans, je vous ay envoyé en vostre vaissel assez or et argent monnoyé pour bien tenir vostre estat, et bien paier voz gens pour IIII. ans. Et n'ayez doubte, vous avez assez bescuit, eaue doulce, vin aigre, chars salees, poissons salez et de bons vins pour grant temps. (ARRAS, c.1392-1393, 88).
 11 Vous aurés des biens largement, Bon vim et bon pain de forment, Bonne char salée et char freyche, Et d'aultre vivres a largesse, Selon le pays de montaignie. (Myst. st Bern. Menth. L., c.1450, 37).
 12 ...se l'on menge chair sallee On leur fera boire des eaux. (Myst. siège Orléans H., c.1480-1500, 448).
 13 ...je veulx taster Si fait bon boire a ceste tasse. J'ay mangé d'une brame grasse Qu'estoit salee ung peu trop. Je boyrey du vin de ce pot, Pour ce qu'il a belle couleur. (Pass. Auv., 1477, 89).
 14 Or ça ! or çà ! de nul ne veuil parler, Mais on nous scet moult bien vendre et saler. Pour nous servir le venir et l'aller, Aussi jurez, Fort promectez et souvent parjurez... (RENÉ D'ANJOU, Regn. et Jann. R., c.1457-1461, 78).
 15 Je fuz bien sallé de gros sel, C'estoit toute mon unction (B. veoir, p.1480, 20).
 16 J'ay veu ung homme frais sallé A qui je donnay ung escu, Affin qu'il me soufflast au cul. (S. fol, c.1480-1490, 6).
 17 Ce a bien esté a vous mal dit Dire que fammes habandonnees Sont a Paris ou alouees Les a ce fault, maistre enrimé, Infame Bourguignon salé Lequel est de vostre aliance. (S. fol, c.1480-1490, 8).
 18 Et plus grant honte y a a pluseurs : c'est des debtes que souvent font aux cousturiers, drapiers et orfevres ; desquelles sont a la fois excecutéz, et faut qu'ilz baillent une robe en gages pour l'autre avoir, - et Dieux scet se on leur sale bien ce que ilz prennent a creance, et se la denree leur couste au double ! (CHR. PIZ., Trois vertus W.H., c.1405, 158-159).
 19 Pour certain, jamais ne se galent En langage doulx et plaisant Tant qu'a point leurs morseaulx ne salent De quelque sentence pesant. (MARTIN LE FRANC, Champion dames D., t.4, 1440-1442, 43).
 20 Et oultre les XLm vesseaulx, y a Vc grosses et moyennes nefs, qui ne font autre chose que recuillir et saler en quaques les harans (MÉZIÈRES, Songe vieil pèl. C., t.1, c.1386-1389, 249).
 21 Leur veneison est trop bonne, et la garde l'en et sale comme celle du cerf. (GAST. PHÉBUS, Livre chasse T., 1387-1389, 69).
 22 Nota que, se ung jambon est salé de longue saleure comme d'un moiz, il couvient des le soir devant le mectre tremper en eaue froide et l'endemain rere et [ laver ] en eaue chaude pour mectre cuirer et mectre cuire primo en eaue et en vin, et gecter ceste premiere bouture et puis cuire en autre eaue. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 193).
 23 Item, a Besiers, depuis la saint Andry qui est devant Noel, l'en sale les moutons par quartiers par bien froter et reffroter et tant et tant, et puis mectre les quartiers l'un sur l'autre .VIII. jours, et puis mectre a la cheminee. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 195).
 24 Nota que ung jambon de porc doit estre salé de troiz jours naturelz, et lors est fin bon. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 200).
 25 ...et sale l'en la venoison du cerf tout ainsi comme la char du beuf. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 212).
DMF 2020Robert Martin
Fermer la fenêtre