C.N.R.S.
 
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POTAGE
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29 exemples
 1 ...pour le marinier qui admena par mer, à Londres, venoisons et balainne pour le Roy, 4 escuz. Pour le passage de Potage et pour vèce pour le cheval en la mer, 6 gros (Comptes argent. rois Fr. D.-A., I, 1352-1360, 239).
 2 ...puis qu'il sont fondes en la Passion Nostre Segneur, il jeuneront tous les vendredis, car c'est le jour de la Passion du doulz Jesus, et en celuy jour ne mengeront ne oeus, ne poisson, ne lectage ; mais celuy jour il mengeront bons potages et de toutes bonnes herbes et de tous fruis. (MÉZIÈRES, Sustance H., 1396, 91).
 3 A son hostel ne faux je goute Que touz jours n'y aie, sanz doubte, Char ou poisson, potage ou pain (Mir. Pierre Changeur, c.1378, 232).
 4 Item, avant que ton potage s'aourse et [ afin ] qu'il ne s'aourse, remue souvent au cul du pot et appuye ta cuillier au fons, afin que le potage ne se prengne la. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 172).
 5 ...et du foye et fressure l'en fait brouet et potage comme d'un porc (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 239).
 6 Et nonpourtant, quoy que elles soient nourries conmunement de pain bis, de lait, de lart, de potage, et d'eau abruvees, et que assez de peine trayent, est leur vie plus seure et meismes en plus grant souffiance que de telles qui sont bien hault assises. (CHR. PIZ., Trois vertus W.H., c.1405, 218).
 7 Et, touchant le fait et usage, En cellui temps, de seur potage, Il est certain, sans dire fable, Que brouet de char convenable, Adoubé, par art et pratique, D'aucune espice aromatique, Et de vinaigre ou de vinete, Est lors propice et chose nete. (LA HAYE, P. peste, 1426, 94).
 8 Seés vous de cha et de la Trestout, et ung vous servira De potage et de char salée, Et aussi de une charboniée, Tan que serés trestout bien aise. (Myst. st Bern. Menth. L., c.1450, 47).
 9 Dame Sebile des Mares dist sur ce pas que les filles ne doivent point mengier a cachelouche leur potage avec leurs amoureux, car par coustume il avient souvent que leurs maris ont acointe apart et non pas les femmes. (Ev. Quen., I, c.1466-1474, 86).
 10 Le hateur retient le compte du rost et son ayde ; le potaigier rend compte des potaiges et son ayde, et livre le potaigier toutes potaigeries, comme de feves, pois, bledz et lait, à faire fourmenter le persin, et aussi le sel qui se despense en la cuisine (LA MARCHE, Mém., IV, Pièces annexées, 1474,,, 52).
 11 Sa dame le vint trouver en ce point, dont elle fut bien esbahie, et ne luy sceut secourir, mais luy dist, pour tous potages, qu'elle ne saroit trouver fasson du monde de le tirer de leens. (C.N.N., c.1456-1467, 437).
 12 Sont folastres pour tout potaige. (S. fol, c.1480-1490, 8).
 13 ...avec une mine [de] potage, moitié poix et moitié fevez, a la dicte mesure (Chartes Abb. St-Magl. T.F., t.3, 1406, 801).
 14 Je suis contant, pour tous potaiges, Seulement de garder les gaiges Et regarder le jeu de loing Ou, au fort, de bouter mon groing Dedens le pot a la moutarde. (Myst. Pass. Troyes B., a.1482, 352).
 15 ...d'ung homme qui fut marié a une femme laquelle estoit tant luxurieuse et tant chaulde sur le potaige que je cuide qu'elle fut née es estuves, ou a demye lieue près du soleil de midy (C.N.N., c.1456-1467, 19).
 16 ...d'un homme maryé, de qui la femme estoit tant luxurieuse et chaulde sur potage et tant publicque, que a paine estoit elle contente qu'on la cuignast en plaines rues avant qu'elle ne le fust. (C.N.N., c.1456-1467, 518).
 17 Par Dieu, vous passerés par la, Or villain, remplis de potaige ! (Pouvre peuple H., c.1450-1492, 192).
 18 ...les dictes appartenances et deppendences des diz lieux, maisons, terres, vignes, prés, pastureaux, boys, saulayes, fuyes, garenes, molins, estans, pescheries, proprietés, seigneuries, droiz et juridicions, homages, rachas et feages, rentes et revenues en deniers, blez, vins, potages, poullailes, dismes, quars, terrages et autres choses quelxconques (Doc. Poitou G., t.6, 1394, 187).
 19 S'i retournent et nous guaingons, Destruiz seront a tousjours mes ; Plus puissance sur nous n'aront Et desconfiz seront desormais. Que serviz les avons d'un mes Qui pain et potaige a valu ; S'il ont encor ung entremes, Il aront tous cuyt et mollu. (Myst. siège Orléans H., c.1480-1500, 550).
 20 Mesmement eulx, par leur oultraige, Ont produit la voye et passaige Pour nous voloir desavoyer ; Mes souvent qui brasse potaige Ne vient pas a son avantaige, Car eulx mesmes ce sont noyez. (Myst. siège Orléans H., c.1480-1500, 475).
 21 Et au parsus, pour brasser ung potaige Au pis aller, n'ai ge drogue et racyne ? Si ay vrayment avec urne et piscyne (LA VIGNE, Ball. Bruyt Commun B., 1509, 177).
 22 LUCIFER. (...) Et se de la pourre n'avons Prendez sorcieres et sorciers, Faux convoiteux, faulx usuriers, Larrons, murdreux, faulx advocas Qui contre droit et par nefas Ont acquis ceans l'heritaige, Prendez, mettez les au potage, Car de telz gens est bien raison Qu'on face pourre de canon (MARCADÉ, Myst. Pass. Arras R., a.1440, 210).
 23 ...et estoit leur esperance toute de eulx garnir de vivres des biens qui estoient sur terre en cellui moys [de juillet], especialment de tous blez et de potaiges pour toute l'année, car de char avoient ilz touzjours assez. (Journal bourgeois Paris T., 1424, 194).
 24 ...ilz furent de si pres prins qu'ilz n'orent point de povoir de cuillir ne blé, ne vin, ne potaige, pour quoy il convint qu'ilz traictassent au regent. (Journal bourgeois Paris T., 1424, 194).
 25 ...fit achapter le duc de Bourbon, et mectre en ses vaisseaulx, deux cens tonneaulx de vin, et deux cens lars, avecques foison potages, et telles provisions que l'en porte en mer. (CABARET D'ORV., Chron. Loys de Bourb. C., 1429, 227).
 26 Et s'il est homme qui tienne son mesnage, Qui ait hostel qui luy soit d'avantage, Rentes et biens assez souffisamment, Du blé, du vin, du boys et du potage, Ung beau jardin pour avoir du fruictage... (RÉGN., F.A., 1432-c.1465, 165).
 27 ...en cel an, fist le plus bel aoust que on eust oncques veu d'aage de homme, et furent les blés et les potaigés [l. potaiges] tres bons (Journal bourgeois Paris T., 1433, 295).
 28 Mais ceuls qui se delictent trop en odeurs d'aucuns oingnemenz ou d'aucuns potages ou sausses, il doivent mieulx estre diz desactrempéz, pour ce que ceulz qui sont desactrempéz en touchier et en gouster se esjoïssent de teles choses, car par ce leur vient rememoracion et se recordent des choses concupiscibles. (ORESME, E.A., c.1370, 220).
 29 Et prenoient leur refecccion des potages ensemble (FOUL., Policrat. B., II, 1372, 156).
DMF 2020Robert Martin
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