C.N.R.S.
 
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NÈFLE
  Tri :
13 exemples
 1 Esculum (...) : nesple (Aalma R., c.1380, 123).
 2 Pouldre de duc pour l'ypocras Te couvient, et maint lopin cras, Sucre blanc pour les tartelettes, Pommes, poires, neffles, noisettes, Frommaiges de presse et de Brie. (DESCH., M.M., c.1385-1403, 48).
 3 Pour avoir dez grosses neffles deux moiz plus tost que lez aultrez et que une vaille mieulx que vingt dez aultrez, hentés lez en groselier et en franc murier et mollez le greffe en miel a l'enter. (Hent. soutill. L., c.1466, 86).
 4 ...les neiples qui croisteront cest an n'aront nulx barbillons (MOLINET, Faictz Dictz D., 1467-1506, 891).
 5 La seconde [utilité] est que les nesples constipent le ventre a cause qu'elles sont de saveur pontique et stiptique par quoy le texte infere ung correlaire, et dit que les nesples dures sont bonnes pour reserrer le fluy de ventre, et les nesples molles sont meileures que les dures, car elles sont plus nutritives et mains constipent le ventre. (Rég. santé corps C., 1480, 92).
 6 Venoison a la fourmentee, pastelz de [tourtres] et d'alouectes, tartes, escrevices, harens fraiz, fruit, claré, nieulles, neffles, poires, noiz pelees. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 181).
 7 ...touz les dessusdiz regratiers et revendeurs [d'esgrun comme] d'oeufs, fromages, beurres fraiz, pommes, poires, serises, prunes, pesches, noix, roysins, verjus en grain, nefles, aulx, oignonz, poyreaux, porette, cyvoz, cresson, eschervys et quelxconques aultres menues denrées d'esgrun (Mét. corp. Paris L., t.1, 1409-1411, 476).
 8 N'en cueillant n'est la main seüre Car la doubte nous espeüre, Soit neffle ou chastaigne meüre (CHART., L. Dames, 1416, 255).
 9 Maiz, ès autres quartiers et poins De l'an, valent pommes de coigns, Et poires nèfles et corneilles, Et les autres qui sont pareilles (LA HAYE, P. peste, 1426, 96).
 10 Nesfles, mespila vel escula en latin, sont de froide et sèche nature et restraignent cours de ventre. (LA HAYE, P. peste, 1426, 215).
 11 Nespila ou nespile. Ce sont nefles que l'en appelle en aucuns pais mesles. (Grant herb. C., c.1450, 140).
 12 Pommes y a de mains arbres yssans, Poires aussi de diverse fainture, Prunes et coings et beaulx jardins croissans, Fruictz coulourez de diverse paincture, Noix, avelines, dates de saveur pure, Meures, chastaignes qui font aux champs parage, Cormes, nefles, et autre fruict saulvage Dont homme peult menger s'il s'en advise. (ROBERTET, Oeuvres Z., c.1450-1500, 91).
 13 Pour fere que lez neffez et lez pesches soient comme bonnes espices ou menger... (Hent. soutill. L., c.1466, 85).
DMF 2020Robert Martin
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