C.N.R.S.
 
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     MOÛT     
FEW VI-3 mustum
MOUST, subst. masc.
[T-L : most ; GDC : moust ; AND : must1 ; FEW VI-3, 271a : mustum ; TLF : XI, 1171a : moût]

A. -

"Jus de raisin qui n'a pas encore fermenté, moût" : Un po après le temps d'autonne Que chascuns vandange et entonne Qui a vingnes a vandangier, Et qu'on a a petit dangier Pesches, moust [var. moult], poires et roisins, Dont on presente a ses voisins, Que li blez en la terre germe Et que la fueille chiet dou cherme, Par nature, ou dou vent qui vente, L'an mil trois cens nuef et quarante, Le novisme jour de novembre, M'en aloie par mi ma chambre. (MACH., J. R. Nav., 1349, 138). Item, ly ayme liegois de spes vin, c'on dist moste, doit tenir LII bichier ; item, le demy ayme, XXVI bichier. (HEMRICOURT, Patron Temp. B., c.1360-1399, 123). Ma suer, je sçay une taverne Ou il a un moult sy frïant Qu'a touz corps fait le cuer rïant Qui en avalle. (Vie st Fiacre B.C.P., c.1380-1400, 31). Faites que nous soit aportee Une pinte de moult vermeil. Je ne beu ouan son pareil En ceste ville. (Vie st Fiacre B.C.P., c.1380-1400, 32). ...et faites en vendenges vin artificiel ainsi : prenés resins blans bien meurs et soyent exprimés avec le moust ensemble et au boullir vous y mettrés ces choses cy (GORDON, Prat., c.1450-1500, VI, 9). Sçachez que moust vault mieulx qu'esgras [aigret, verjus] (MESCHIN., Lun. princes M.-G., c.1461-1465, 59). Et iceulx fruys non pas tant seullement doivent eviter les malades, mais aussi tous fruys faisant le sanc plain d'eaue disposé a ebulition, comme sont fruys recens desquelz le jus fait ebulitions en corps humain, comme le moust et le jus des fruys boullent dedens leurs boyaulx, par la chaleur du souleil delaissiés en eulx quant il meurissent. (Rég. santé corps C., 1480, 18).

B. -

"Jus de fruit" : N'on n'y boit moust ne vin a voirre. (LE FÈVRE, Respit Mort H., 1376-1380, 8). Item , et qui veult faire ce moust des la saint Jehan et avant que l'en treuve aucuns roisins, faire le couvient de cerises, merises, guines, vin de meures, avec pouldre de canelle sans gingembre se petit non (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 262). Item , et apres ce que l'en ne treuve nulz roisins, scilicet en novembre, l'en fait le moust de prunelles de haye (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 262).

C. -

"Sauce faite avec du moût, sauce" : ...rostiz, flamblez, mengiez au moust - qui se fait en tout temps de vin, vertjus et foison succre (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 227). Moust pour hetoudeaulx. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 261). A telle viande, telz moulz ; A tel saint, aussi telle offrende. (Janot sac G.-Z. R., c.1450-1500, 74).

 

-

Moutarde de moust. "Moutarde délayée avec du moût" : ....je veulx avoir de la moutarde de most qui soit bien bonne, pour festoyer ceulx qui me viendront veoir (Lettres Ch. VIII, P.M., t.5, 1497, 157).
 

DMF 2020 - Synthèse Robert Martin

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