C.N.R.S.
 
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MORTEREUL
  Tri :
3 exemples
 1 Faulx grenon. Cuisiez en eaue et en vin des foyes et des jugiers de poulaille, ou de char de veel ou d'une cuisse de porc ou de mouton, puis la haschiez bien menuement et friolez au saing de lart. Puis broyez gingembre, canelle, giroffle, graine, vin, vertjus, boullon de beuf ou de celluy mesmes, et des moyeulx grant foison. Et coulez dessus vostre char et faictes bien boulir ensemble. Aucuns y mectent du saffran, car il doit estre sur jaune couleur. Et aucuns y mectent pain hazé, broyé et coulé ; car il doit estre lyant et d'oeufz et de pain, et si doit estre aigre de vertjus. Et au drecier, sur chascune escuelle pouldrez poudre de canelle. Mortereul est fait comme faulx grenon, sauf tant que la char est broyee ou mortier avec espices de canelle ; et n'y a point de pain, maiz pouldre de canelle pardessus. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 246).
 2 ...et pour donner entendement a celluy qui fera le chaut mengier partir, qui autrement s'appelle morterieulx, si prenne de la char du porc grant foyson... (CHIQUART, Cuis. S., 1420, 178).
 3 ...après [un premier mets] ont chascun une ribelette de lart routy sur le greil, chascun une esculée de mortreux fait de pain et de leit, et boire tant qu'ilz veullent cidre ou cervoise, et sont assis trois ou quatre heures. (Doc. 1450. In : R. Vaultier, Folkl. pendant la guerre de Cent ans, 1965, 120).
DMF 2020Pierre Cromer
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