C.N.R.S.
 
Article complet 
StructureSans exempleCompletFormesExemples
FamilleTextesSourcesImpressionAide à la lecture
     MIEL     
FEW VI-1 mel
MIEL, subst. masc.
[T-L : miel ; GDC : miel ; AND : mel1 ; DÉCT : miel ; FEW VI-1, 646a : mel ; TLF : XI, 797b : miel]

A. -

"Miel" : Tant estes monde Qu'en Ynde n'a si precieuse jasme De vo douceur vaurroit mieus une drasme Que tout le miel et le sucre et le basme Qui est en monde. (MACH., Compl., 1340-1377, 261). Nous debvons ensievir les es qui vaguent, ilz prendent fleurs a eulx ydoines pour faire le miel (DAUDIN, De la erudition H., c.1360-1380, 128). Et en medicine c'est legiere chose a savoir ce que il est dit du miel et du vin et de ellebore et de cauteres et de incisions. (ORESME, E.A., c.1370, 322). ...vous mesleriez poison angoisseuse avec miel pour vostre dampnement (CHR. PIZ., Trois vertus W.H., c.1405, 169). Et toutes les instructions D'éviter lors confections Faictes o miel sont à entendre Que nul ne doit adonc les prendre Pour viandes aucunement, En médicine et autrement. (LA HAYE, P. peste, 1426, 117). Miel est de chaulde et sèche nature et mondefie bien, maiz il est inflatif et engendre soif. (LA HAYE, P. peste, 1426, 213). ...telle dame devroit estre despoillee toute nue dez la ceinture en amont et toute reze, puis oindre de miel, puis menee par la ville afin que les mouches li courissent et la picassent (LA SALE, J.S., 1456, 306). Et la doulceur est plus grande ou miel qu'elle n'est en ce qui est mielé. (Somme abr., c.1477-1481, 150). ...tumba de nuyt une rosée melifflue sur les espiz de blé, qui au goust avoit odeur de vray miel (SIMON DE PHARES, Astrol., c.1494-1498, f° 120 r°).

 

-

Miel rosat. "Préparation médicinale composée de miel et de pétales de roses rouges" : En tout sirop, ou potion, D'aucunes choses stiptiques Et mesmement aromatiques, Et selon raison les confire, Disposer, ordonner et cuire, O miel rosat à ce valable Ou avecques zucre semblable. (LA HAYE, P. peste, 1426, 117). Miel rosat décline à froidure par cause des roses que il reçoit en sa composition, et conforte et mondifie l'estomac. (LA HAYE, P. peste, 1426, 213).

 

-

Mouche à miel. V. mouche "Abeille" : El(le) semble une cate pelouse Ou a une mousque a mïel. (Path. D., c.1456-1469, 130).

 

.

Mouchette à miel : ...les mouchetes a miel (CHART., Q. inv., 1422, 65).

 

-

Le miel et la cire. V. cire

 

-

En avoir ou miel ou cire. V. cire

B. -

[Symbole de la douceur] : Quant on la cuide [Fortune] charitable Elle est avere, Dure, diverse, espouentable, Traïtre, poignant, decevable ; Et quant on la cuide amiable, Lors est amere. Car ja soit ce qu'amie appere, Douce com miel, vraie com mere, La pointure d'une vipere Qu'est incurable En riens a li ne se compere, Car elle traïroit son pere Et mettroit d'onneur en misere Desraisonnable. (MACH., R. Fort., c.1341, 34). LA DAME. (...) Vierge mere au doulx roy des rois, Dame de la terre et du ciel, Doulce en penser plus que nul miel (Mir. enf. ress., 1353, 75). ...mon esperit est doulx conme miel et mon heritage plus doulx que la raye de miel. (Mir. Pierre Changeur, c.1378, 229).

 

-

"Douceur" : Or parlerons ça en arriere A son tour chascun et chascune, Mais, tout ainsi comme la lune Resplendist plus que les estoilles, De tant est plus hault vostre voiles, Vo parler, et vostre pratique Qui du bon miel de rethorique Passe de nous autres le sens (DESCH., M.M., c.1385-1403, 319). Je te prie ne venir a moy pourtant miel en la boche et fel au cuer (LA CÉPÈDE, Paris Vienne K., 1432, 174).

 

.

RELIG. [À propos de la Vierge] : Vierge, du lait de ta mamelle Nous arouse et de ton doulx miel Nous adoulcis (Mir. pape, 1346, 396).

 

.

Se laisser prendre au miel. "Écouter les flatteurs" : "Vous autres roys et grans princes", dist la royne, "avez une coustume, c'est assavoir que assez legierement vous vous laissiez prendre au miel, voyre par les veneurs courans moyenne la brochete ["chienne de chasse", symbole de la flatterie]..." (MÉZIÈRES, Songe vieil pèl. C., t.2, c.1386-1389, 327).
 

DMF 2020 - Synthèse Robert Martin

Fermer la fenêtre