C.N.R.S.
 
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     LARD     
FEW V laridum
LARD, subst. masc.
[T-L : lart ; GD : lard ; GDC : lard ; AND : lard ; FEW V, 189a : laridum ; TLF : X, 996a : lard]

I. -

"Partie grasse (d'une bête)"

A. -

"Pièce de porc salé" : Par le dit Philippe, pour 8 lars, 10 l. t. valent 14 fl. 7 s. 6 d. (Clos galées Rouen M.-C., t.2, 1347, 83). Ouquel hostel samblablement ilz beurent et mengierent du pain, du vin et des biens qu'ilz trouverent en icellui hostel, et, avec ce, prindrent en icellui du pain et du vin en un baril de bois, et mirent cuire du lart oudit hostel (Reg. crim. Chât., II, 1389-1392, 267). ...veant que en la chambre là où elle estoit avoit un pot de cuivre, et de l'eschinée de lart, print d'icelle eschinée une piece, la mist dedens ledit pot de cuivre (Reg. crim. Chât., II, 1389-1392, 433). ...ils seront serviz des chous lardé bien gras et bure ensamble, et aussi du lart, et des oefs avec les coques, l'aubuns et moeilles (Man. lang. G., 1396, 71). ...un peu de vin, de pain, de lart (CHR. PIZ., M.F., I, 1400-1403, 85). ...et oultre qu'il fist amener pour ses garnisons à Paris deux cens tonneaulx de vin, et deux mil lars de la fourest de Tronçaie (CABARET D'ORV., Chron. Loys de Bourb. C., 1429, 184). ...fit achapter le duc de Bourbon, et mectre en ses vaisseaulx, deux cens tonneaulx de vin, et deux cens lars, avecques foison potages, et telles provisions que l'en porte en mer. (CABARET D'ORV., Chron. Loys de Bourb. C., 1429, 227). ...avecques beau lard, et belles trippes de porc (C.N.N., c.1456-1467, 486). En ung tel or villain brutier Oncq lart es pois ne cheut si bien. (Path. D., c.1456-1469, 118). Chacun apporte son loppin, L'ung du pain, [et] l'autre du vin, L'ung avoit son morceau de lard, L'aultre des trippes pour sa part... (Sots gard., a.1488, 104).

 

-

Pois au lard : Item, au Loup [Jean Le Loup] et a Cholet Je laisse a la foys ung canart Prins sur les murs, comme on souloit, Envers les fossés, sur le tart, Et a chacun ung grant tabart De cordelier jusques aux piez, Busche, charbon, des poys au lart, Et mes houseaulx sans avanpiez. (VILLON, Lais R.H., c.1456-1457, 22).

 

-

Estre sur le lard. "Être gras"

 

Rem. DESCH., Oeuvres R., t.8, c.1370-1407, 46.

 

-

Manger le lard. "Faire gras ; p. ext. commettre une faute" : Pluseurs, soies seur et certain : Justice venra tost ou tart Et sera ["saura"] qui mangea le lart. Croy de vray ce que je te dis : Nul mal ne demore impugnis (Pouvre peuple H., c.1450-1492, 209).

 

Rem. DESCH., Oeuvres Q., t.5, c.1370-1407, 110 ; t.7, 29 ; Myst. process. Lille K., t.1, a.1485, 8/462.

 

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Crier au lard. "Crier à la faute, accuser"

 

Rem. DESCH., Oeuvres Q., t.4, c.1370-1407, 37.

B. -

"Graisse ferme qui est entre la chair et la peau de certains animaux" : Puis y avoit lars et autres huilles, gresses de toutes sortes largement (LA VIGNE, V.N., p.1495, 262).

II. -

[En lien avec larder] "Moquerie" : Lardez lardons de lard lardé, Je larde lard en relardé Je larde Lard lardoux ainsi lardatif De lardoueres je suis lardé (Copp. lard., a.1488, 155). NYVELET. Lardez lardons de lard lardé, Je larde lard en relardé Je larde Lard lardoux ainsi lardatif De lardoueres je suis lardé. (Copp. lard., a.1488, 156).

 

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Au lard ! [Forme phatique ?] : Mais regardez qu'il est piteux ! Bonnes gens, aiez en pitié ! Il doit estre ung peu refroidié Du feu d'amours, qui ainsi l'art. Au lart, coquart, bec jaune, au lart ! Vostre oultrecuidance est punie. (Narcissus, p.1426, 313).

 

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Bailler du lard. "Se moquer" : ...tant bien sçavez l'art De farser gracieusement, De baillier aux aultres du lart ! (MARTIN LE FRANC, Champion dames D., t.1, 1440-1442, 134).
 

DMF 2020 - Synthèse Robert Martin

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