C.N.R.S.
 
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     GRUMEAU     
FEW IV grumus
GRUMEL, subst. masc.
[T-L : grumel ; GD : grumel ; GDC : grumel ; DEAF, G1517 grumel ; FEW IV, 286a, 288b : grumus ; TLF : IX, 564b : grumeau]

A. -

"Bouillie épaisse à base de céréales" : Apres ce l'en fait choulx a jour de poisson, apres ce qu'ilz sont parbouliz, cuire en eaue tiede et mectre de l'uille et du sel. Item, avec ce aucuns y mectent du grumiau. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 203). Item por lez malz humeurs que on at entour le cuer, R. salmonde, c'est glanphilate, et le broies avuec grumial d'avaine, et le cuiseis en eawe tant qu'il soit bin espes, puis en mange III culiers a matin et III a vesprez (Méd. nam. H., c.1400-1500, 202).

B. -

"Fleur d'avoine pour fouler les étoffes" : Et que tout drap quel qui soient soient foulé sans grumel, se ce n'est par congié de l'eswart (Doc. 1400-1500. In : G. De Poerck, La Drap. médiév. en Flandre et en Artois, t.2, 1951, 103).

 

Rem. Doc. 1349 (ms. c.1400) (Nulz foulons ne poeut mettre lie ne grumel seur bleu, seur robin, seur royet, ne seur blanc drap) ds DEAF G, 1517 ; doc. 1300-1400 (ms. c.1400-1430) (...tout drap, quels qui soient, soient foulé sans grumel) ds DEAF G, 1518.

C. -

"Morceau de viande pris dans le quartier avant du boeuf" : Item, et sans espandre ou bailler votre argent chascun jour, vous pourrez envoyer maistre Jehan au bouchier et prendre char sur taille considerant ce qui s'ensuit : En la moictié de la poictrine de beuf a .IIII. pieces, dont la premiere piece a nom le grumel (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 171). De la poictrine d'un beuf, la premiere piece qui part d'empres [l. d'emprés] le colet est appellee le grumel et est le meilleur. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 172).
 

DMF 2020 - Synthèse Hiltrud Gerner

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