C.N.R.S.
 
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GRAS1
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41 exemples
 1 Les gras gloutons en enfer mainne, Qui cy souffrir ne vueulent painne Et qui de penance n'ont cure, Mes il la soufferront plus dure. Amesgroie ta crasse pance Par amesuree penance ! (Best. lap. Rosarius S., c.1330, 135).
 2 SOTTINET. Quoy doncques ? A il l'esquinance. MITTOUFLET. Par Nostre Dame ! je le pense, Car il beut hyer mon hypocras. LE ROY DES SOTZ. Mais il a le gosier tout gras Encor de caresme prenant. (Roy sotz, c.1450-1500, 223).
 3 Il est gras comme ung ointier. (MIÉLOT, Prov. U., 1456, 195).
 4 Commandés a Dieu l'abbaye Qui gros et gras vous a nourry. Tost pourrirez a peu d'aye Le plus gras est le premier pourry. (Danse macabre C., 1485, 25).
 5 Le plus gras est le premier pouvry [sic]. (MIÉLOT, Prov. U., 1456, 195).
 6 ...le dessus dit qui avoit blecié ledit sire de Jarnac vint par derrière et derechief de ladicte espée ou grant cousteau qu'il avoit frappa ledit sire de Jarnac sur le gras de la jambe destre (Doc. Poitou G., t.10, 1464, 473).
 7 Mais au jour d'ui n'ont pas tel paine Ceuls de ceste Eglise presente : Ilz veulent bien qu'om leur presente Fins draps, pannes, toiles de lin, Gras bestaulx, garnisons de vin (DESCH., M.M., c.1385-1403, 167).
 8 Item, a Robinet Trouscaille, Qui en service, c'est bien fait, A pié ne va comme une caille Mais sur roncin gras et reffait, Je lui donne de mon buffet Une jacte, qu'empruncter n'ose (VILLON, Test. M., 1461-1462, 96).
 9 Ilz sont groz et gras et bien fourrez, et scevent trop bien leurs parens avancier a la court, et pour eulx pourchasser un bon benefice ou, s'ilz ne sont clercs, un gras office. (MÉZIÈRES, Songe vieil pèl. C., t.1, c.1386-1389, 579).
 10 Poires cuites, fromage gras, Pouldre de duc et ypocras Prenons parfois par medecine. (RÉGN., F.A., 1432-c.1465, 213).
 11 Pour abreger, après tous les mets dessusdiz, la dame fist mectre a la table ung tres beau fromage gras, et ung plat bien fourny de tartes (C.N.N., c.1456-1467, 487).
 12 Nostre hoste a aussi de bon fourmaige, et bien gras (C.N.N., c.1456-1467, 581).
 13 On doit doncques eslire lait des chameaulx, lequel est inutile pour nourrissement a cause de sa grande humidité, mais il laiche le ventre et n'est pas gras ne de grosse substance, ne plain de fromaige et de beure, come le lait de vaiche (Rég. santé corps C., 1480, 19).
 14 Mais il avoit le corps si chault Qu'il fondit comme ung gras formage. (Vig. Trib., c.1480, 234).
 15 Dont bien a point vint, du moins aux novices, Car ilz y eurent souvent de gras lopins. (LA VIGNE, V.N., p.1495, 176).
 16 Et tousjours a glouton quelque douleur Et est pesant, replet et gras et ort (CHART., B. Nobles, c.1424, 407).
 17 Puis avoir du gras du lart decouppé comme par morceaulx quarrez, et mectez au fer de la paelle et en trayant les champs, et laissier la gresse, et la frire vostre grain, ou vostre grain mectre boulir sur le charbon et souvent tourner en ung pot avec du sain. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 210).
 18 Puis prenez de la char meigre de porc, et ostez le gras et les yssues du pourcellet, et mectez cuire en l'eaue. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 226).
 19 LE FOL Tel maint gras lopin Mengeue au matin Qu'au soir fault vomyr. (BAUDE, Dictz moraulx S., p.1450, 111).
 20 De rechief convient avoir povreté pour bien aprendre, c'est a dire que l'escolier ne doit pas superfluité poursievir, car, comme il est dessus touchié, «le ventre gras n'engendre pas sens soubtil». (DAUDIN, De la erudition H., c.1360-1380, 47).
 21 Ilz portent petiz soulers gras, A une poulaine embourree (CH. D'ORLÉANS, Rond. C., 1443-1460, 295).
 22 Qui gette uves passes, c'est a dire grappes seiches, dont les grains soient ostez, avecques arene ou sablon dedans le moust ou le vin cuit, il le fait gras et durant. (Rustican H., 1373-1374, 103).
 23 Se la cause est froide, donnés lui choses qui eschauffent et engrocissent : viandes comme lait cuyt, froument cuit, farine de froument, faves fractes avec canelle, vin gras rys mente. (GORDON, Prat., c.1450-1500, VII, 9).
 24 Sur mol duvet assiz, ung gras chanoine, Lez ung brasier, en chambre bien natee, A son costé gisant dame Sidoine, Blanche, tendre, polye et attintee, Boire ypocras a jour et a nuytee, Rire, jouer, mignonner et baisier, Et nud a nud pour mieulx des corps s'aisier, Les vy tous deux par ung trou de mortaise. (VILLON, Test. M., 1461-1462, 117).
 25 Item , se le vin est gras, prengne .XII. oeufz et mecte boulir en eaue tant qu'ilz soient durs, et puis gectez hors le jaune et laissiez le blanc et les coquilles ensemble, et puis frire en paelle de fer, et mectre tout chault dedens ung sachet, et pertuise d'une greffe comme dessus, et pendre dedens la queue a une cordellecte. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 134).
 26 ...et en toute celle année ne fut trouvé du creu d'icelle vin qui devenist gras, ne bouté, ne puant. (Journal bourgeois Paris T., 1405-1449, 55).
 27 ...le dimenche gras derrain passé, icelle Juliote se transporta en l'ostel de la maladrerie Saint Ladre (Chancell. Henri VI, L., t.1, 1426, 306).
 28 SOTIE. Mes gentilz poupars gorgias, Estes vous en toutes saisons En bon point ? TESTE VERTE. Tousjours gros et gras. FINE MYNE. Aussi sains [et] haictés que cras. (Sots triumph., c.1475, 34).
 29 Et encores, par maniere d'esbatement, prenons que le gras mardy de quaresme Jehan, comme galant et gourmant, aprés souper dit que il n'yrat pas dormir jusques a la myenuit que quaresme encommencera, et que il veult galer, et gourmander, et mengier viandes de charnage si longuement qu'il poura jusques a myenuit ; et adoncques il sera en quaresme. (FUSORIS, Traité cosmogr. G., 1432, 10).
 30 LE GAUDISSEUR. (...) Vin de Beaulnë et vin de Coing, Malvoisië et muscedeau, Vin d'Ausserre qui tant est beau Et aussi bon vin d'Ypocras. LE SOT. Je n'en boy que le mardy gras. (Gaud. sot, c.1450, 13).
 31 Et, l'homme du duc Baudouyn venu, il somma et requist l'homme du Jouvencel de sa foy et luy dist : "J'ay eu vostre foy et vous prinz le mardi gras, quant vous venistes courrir devant Escallon, et vous emportastes le lart." (BUEIL, II, 1461-1466, 105).
 32 ...à maistre Pierre Moreau, médecin de monseigneur, baillé deux escuz d'or qu'il bailla, le jour du mardi gras derrenier passé, par le commandement de mondit seigneur, aux enffans de la cuisine du roy de Sicille (Comptes roi René A., t.3, 1478, 25).
 33 Li leux est gras (...) Et li airs estrampez de touz biens habundables ; D'aigues, de praierïes, de tres bons gahainnaiges, De vignes et de bois y a granz signoraiges, De tres granz norriçons et de pors et d'ouailles Et de granz haierïes et grant foison d'armailles. (Gir. Ross. H., c.1334, 125).
 34 Entrues que li rois englès se tenoit en l'abbeye dou Mont Saint Martin, ses gens couroient tout le pays là environ jusques à Bapaumes. Si trouvoient le pays plain et gras, et pourveu de tous biens. (FROISS., Chron. L., I, c.1375-1400, 166).
 35 ...à chascune de ces deux tables avoit fait seoir cinq ou six hommes de bonne maison, fort gros et gras, pour myeulx plaire à ceulx qui avoyent envye de boyre (COMM., II, 1489-1491, 55).
 36 "Sire, li pays de Normendie est li uns des plus gras dou monde..." (FROISS., Chron. L., III, c.1375-1400, 131).
 37 Et après print ses plaisirs plus que devant, ne craignant personne, et se feït fort gras et plain. (COMM., II, 1489-1491, 334).
 38 Ilz sont groz et gras et bien fourrez, et scevent trop bien leurs parens avancier a la court, et pour eulx pourchasser un bon benefice ou, s'ilz ne sont clercs, un gras office. (MÉZIÈRES, Songe vieil pèl. C., t.1, c.1386-1389, 579).
 39 Or vient ung grant advocat, renomme docteur in utroque iure, acompaigne de deux gras procureurs qui ont les grans salaires et les pensions fermes plaidoyans et non plaid[oy]ans. (MÉZIÈRES, Songe vieil pèl. C., t.1, c.1386-1389, 499).
 40 Il pert bien que vous estes laches, Gras et plains de recrëandise ; S'en voz cueurs eust eu vaillandise, Vous en eussiés eu piet ou elle. (GRÉBAN, Pass. J., c.1450, 401).
 41 Avec le pape vingtcinq cardinaulx La assistoient, et bien trente arcevesques, Devotement disant leurs "I>audi nos/I>" , Et environ trente ou quarante evesques, Prothonotaires, gros gras prieurs avecques (LA VIGNE, V.N., p.1495, 237).
DMF 2020Pierre Cromer
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