C.N.R.S.
 
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GALANTINE
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9 exemples
 1 Lesquelz poissons conmunement On devoit as dois despechier A table, ou as couteaux trenchier, De douche yaue ou de mer sallee ; Conment on les poeut de gellee Et hors de galentine hoster, Sans ses dois honnir n'encubrer (Dit prunier B., c.1330-1350, 60).
 2 ...grans et grosses anguilles renversees a la galentine (LA SALE, J.S., 1456, 252).
 3 En oultre il est bon de les boullir par deux fois [les poissons suspecz de venin], en vin et en eaue, et puis aprés faire la saulse de galentine ou en faire pastés ou les refrire avec la saulse appropriee, c'est assavoir saulse verde avecques espisses fortes et ung petit de bon vin en temps d'yver (Rég. santé corps C., 1480, 77).
 4 Ce n'est troveüre ne manne, Ce sachent bien, que il menguent, Anciès est venin dont ils tuent Lours ames, s'a la galentine Confite de paour divine Ne menguënt ceste lamproie. (Tomb. Chartr. W., c.1337-1339, 110).
 5 ...ou meismement les chars devant dictes peut on confire en gelee ou en galentine des espices devant dictes. (Textes méd. fr., éd. R. Arveiller, c.1350. In : Romania 94, 1973, 158).
 6 SAUSSERIE. Je faiz sausses de maintes guises, Sausse rapée et cameline, (...), Chaude sausse sanz commender, Galentine, sausse a lemproye, Le vert vergus ; et toute voye La cuisine vauldroit petit Se ne lui donnoye appetit Pa[r] les divers gousts que je fais. (DESCH., Oeuvres R., t.7, c.1370-1407, 187).
 7 Et boulez tout ensemble et mectez sur les pieces de la raye qui une foiz a esté cuicte. S'elle est fricte sans farine en huille et mengee chaude a la cameline, elle est bonne, et meilleur que en galentine froide. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 241).
 8 ...et soit vostre poisson, sans laver, cuit - moictié eaue moictié vin - et mis en platz, et gectez vostre saulse dessus comme galentine, et dreciez. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 239).
 9 Grosses carpes, barbues et tenches, Grans luz, carreaulx et parches blanches Sont mangees a la galentine. (RÉGN., F.A., 1432-c.1465, 213).
DMF 2020Hiltrud Gerner
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