C.N.R.S.
 
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     FROMENTÉE     
FEW III frumentum
FROMENTEE, subst. fém.
[T-L : formentee ; GD : fromentee ; FEW III, 828a : frumentum ; TLF : VIII, 1293a : fromentée]

"Bouillie de farine de froment" : ...XXIX boisseaulx de sel, XI lars et demi, XI b. et demi de froument pour poullaille, III pos de sain pesans L l., II b. davoine, IIII b. de poix et I b. de froument pour fromentée. (Compte Navarre I.P., 1367-1371, 72). Or sont ilz mors [les gens de bien], Dieu ait leurs ames ! Quant est des corps, ilz sont pourriz, Aient esté seigneurs ou dames, Souëf et tendrement nourriz De cresme, froumentee ou riz, Et les oz declinent en pouldre, Ausquelz ne chault d'esbat ne riz. Plaise au doulx Jhesus les assouldre ! (VILLON, Test. R.H., 1461-1462, 134). Fromentee. Y fault cuire le froment premierement et, quant le froment est bien cuyt et essuyé, il fault mectre hors du feu pour le laisser refroidir, affin qu'il boive bien son eaue. Et puis fault mectre le lait boullir et puis, quant le lait commencera boullir, mectre le froment dedans. Et, quant on verra qu'il aura boully, que on aye dez eufz entregetéz tres bien batus pour le lyer et que on ne le lye pas tropt chaud que lez eufz ardroient. Et, s'il est tropt chaud, mectez le dedans une pleine poelle de eaue froide. (Recueil Riom L., c.1466, 74).

 

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Empl. adj. : Pour faire une grenee fourmentee : mettez du ble cuire a mort, puis coulez l'esve hors nettement et laissiez reffroidier ; puis ayez lait de vache... (...). Pour faire .xx. escuelle de grenee formentee, fault un quartron d'oes... (Vivendier S., c.1450, 57-58).

V. aussi fromenter
 

DMF 2020 - Synthèse Robert Martin

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