C.N.R.S.
 
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FARCE1
  Tri :
7 exemples
 1 [Recette du porcelet farci] Puis prenez de la char meigre de porc, et ostez le gras et les yssues du pourcellet, et mectez cuire en l' eaue. Et prenez .XX.. oeufz et les cuisiez durs, et des chastaignes cuictes en l' eaue et pelees. Puis prenez les moyeulx des oeufz, chastaignes, fin frommage vieil, et char d' un cuissot de porc cuit, et en hachiez, puis broyez avec du saffran et pouldre de gingembre grant foison entremelez parmy la char ; et se vostre char revient trop dure, si l' alayez de moyeulx de oeufz. Et ne fendez pas vostre cochon parmy le ventre, maiz parmy le costé, le plus petit trou que vous pourrez ; puis le mectez en broche, et apres boutez vostre farce dedens et recousez a une grosse aguille. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 226).
 2 [Recette du poussin farci] Et nota que la farce est faicte du percil et ung petit de sauge, avec oeufz durs et beurre, tout haschié ensemble ; et mectre parmy pouldre fine avec. A chascun poucin couvient troiz oeufz, blanc et tout. (Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 247).
 3 Et si fault (...) .II.XIInes. de couteaulx pour chappler les potaiges, les faces[l. farces], et pour appareillier poullailles et poissons (CHIQUART, Cuis. S., 1420, 135).
 4 [Recette des oeufs farcis] ...remplissiez vos blans d'oes comme devant ; les serrez bien d'un filet que la farse ne chiee (Vivendier S., c.1450, 36).
 5 [Recette de l'épaule de mouton farcie] Et puis mectre du large de l'espaule tant qu'elle soit envelopee de farce dessus et dessoubz, affin que on ne voye l'oz, et puis l'enveloper bien du ratiz. (Recueil Riom L., c.1466, 75).
 6 La belle, qui eut la char arse Et dehaicee comme farse, De joye nul mal ne senty, Nes qu'elle fust saignie a garsse. (Percef. III, R., t.2, c.1450 [c.1340], 356).
 7 Que nul ne face coisin de sept quartiers ne de plus, qui ne soit d'aussi bonne farce comme la couste, puis qu'il vüeille vendre l'un autel comme l'autre, ou ensuïant, et que il le die au vendre. (Ordonn. rois Fr. S., t.5, 1372, 548).
DMF 2020Béatrice Stumpf
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