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CAMELINE, subst. fém. |
[T-L : cameline ; GD : cameline ; FEW II-1, 621b : chamaemelinus ; TLF : V, 73a : cameline] |
"Sauce à base de gingembre, de canelle (entre autres)" |
A. - | Au propre : Je faiz sausses de maintes guises, Sausse rapée et cameline ([DESCH., Oeuvres R., t.7, c.1370-1407, 186]). ...a Tournay pour faire cameline l'en broye gingembre, canelle et safran, et demye nois muguecte, destrempé de vin ([Ménagier Paris B.F., c.1392-1394, 258]). [Autre ex. p.186] Pour le saumon et pour la troycte, la cameline ([CHIQUART, Cuis. S., 1420, 173]). ...Ordelot et moy nous yrons Leur porter de la cameline, Des poix chiches et potirons. ([Bataille st Pens. A., a.1485, 28]). |
B. - | P. anal. "Excitant (en amour)" : Saulce ne fault, ne cameline, Pour jennes appetiz nouveaux, Dedans l'amoureuse cuisine ([CH. D'ORLÉANS, Rond. C., 1443-1460, 453]). |
| - | Broyer la cameline. "Préparer une mixture (poison ou excitant)" : ...Et tant broyez moustarde et cameline Que complaisez par vostre broullerie ; Car exciter venant d'entente fine Maintesfoiz faint de vivre en droguerie. ([MICHAULT, Doctr. temps prés. W., 1466, 104]). Je suis ung cuysenier real Pour bien broyer la cameline : Feray ge un brouet cordial Qui luy reschauffera l'eschine ? ([FLAMANG, Vie Pass. st Didier S., 1482, v.6054]). |
DMF 2020 - Lexique complémentaire 2007 |
Pierre Cromer |
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