"Espèce de grosse noisette, fruit de l'avelinier" : ...ly plus gros qui peut estre par nature, che est de la grosseayche de une noys de core c'on nomme avelaine. ([MANDEVILLE, Lap. M., c.1350-1390, 175]). Et y croist de tous fruis à très grant habondance, fors de avellanes dont ilz n'en ont point, mais sucre ont ilz en très grant quantité ([JEAN LE LONG, Etat Khan B., c.1351, 340]). Aveleinnes, 28 livres, 10d. livre, valent 23s. 4d. ([Comptes argent. rois Fr. D.-A., I, 1359-1360, 236]). Et, en ce faisant, lui baillerent VIIJ nouëz aussy gros comme une noiz avellaine ([Reg. crim. Chât., II, 1389-1392, 5]). ...plusieurs parties d'espiceries, tant sucre, avelaines, anys vert, pignons ([Comptes Etat bourg. M.F., t.1, 1419, 174]). Avellaine, en latin avellana, c'est la noix qui croist en couldre et est de chaulde et sèche nature. ([LA HAYE, P. peste, 1426, 179]). ...troys quintaulx de tonine grasse, et une émine et demye d'avelanes, figues, et agibiz ([Comptes roi René A., t.3, 1480, 314]). Mais la seconde noix, c'est assavoir l'aveleine ou la noix commune, nuyt, car elle est inflative et engendre ventiosités au ventre et fait douleur de teste et est difficile a digerer ([Rég. santé corps C., 1480, 86]). |