C.N.R.S.
 
Attestation dans les corpus textuels 
 Attestation de plat dans 7FMR 
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[1] La façon d'elle est trop despite, Jamais ne l'aroie descripte, Ne je n'ay pas le sentement De bien descripre proprement Trestoutes ses condicions Plaines de grans afflictions, Mais son corps et son estature Est de trop orrible faiture, Si n'est il mie contrefait, Mais tel que Nature l'ot fait, Mais il est si tres enlaidis Envers qu'estre souloit jadis Qu'onques riens si alangouré Ne fu, ne si descoulouré: Le vis a de couleur de terre, La bouche bee et les dens serre L'une sur l'autre chevauchees, Les levres palles et sechees, Les yeulx troubles et traversez Demy ouvers et ranversez, Le nez destaint et alligné,Le vis afflict et rechigné, Monstrant signe de grant douleur, Tout taint et de noire couleur Et si maigre, bien dire l'os, Qu'en tout son corps n'a que les os Et la pel si pres que compter Les peüst on, sanz mesconter, Haulte poitrine et ossue, Si semble qu'on lui ait cousue La pel du ventre droit au doz, Pour cause qu'il n'y a nulz oz, Tant l'a vuidié, plat et parfont Et tous les jours plus en plus font. (CHR. PIZ., M.F., I, 1400-1403, 103)
[2] Et qui saroit les mengemens, Qui au plat pays en sont voir, Grant pitié en devroit avoir, Car, la, les fait on a meschiefs Torter aux cours des eveschiés, Pour peu de cause, et grant dommage Y ont maint, c'est du lieu l'usage. (CHR. PIZ., M.F., II, 1400-1403, 56)
[3] Ceste artillerie commença premièrement à tirer par nostre ost et espoventa fort la compaignie, car elle tua des gens d'entrée et tyra deux coups par la chambre où le conte de Charroloys estoit logé, comme il disnoyt, et tua une trompette en apportant ung plat de viande sur le degré. (COMM., I, 1489-1491, 61)
[4] Le povre homme estoit couché tout plat contre terre et faisoit le mort. (COMM., II, 1489-1491, 21)
[5] Deux choses pressoient extrèmement le duc de Bourgongne de se lever: c'estoit la guerre que le roy luy faisoit en Picardie, qui luy avoit bruslé trois petites villes et ung quartier du plat pays d'Artois et de Ponthieu; (COMM., II, 1489-1491, 26)
[6] Et si faut, ains que tu eschapes, Belles chaieres et beaux bans, Tables, tretiaulx, fourmes, escrans, Dreçoirs, grant nombre de vaisselle, Maint plat d'argent et mainte escuelle Si non d'argent, si com je tain,Les faut il de plomb ou d'estain, Pintes, pos, aiguiers et chopines, Salieres, et pour les cuisines Fault poz, paelles, chauderons Cramaulx, rostiers et sausserons, Broches de fer, hastes de fust, Croches, havès, car, se ne fust, L'en s'ardist la main a saichier La char du pot, sanz l'acrochier; (DESCH., M.M., c.1385-1403, 46)
[7] Mieulx vault restraindre son estat Un petit que cheoir tout plat En povreté, pour le tenir Trop grant; (DESCH., M.M., c.1385-1403, 116)
[8] le nez large par les narrines et moult plat; (LA SALE, Salade, c.1442-1444, 150)
[9] Et sainct Martin se mectra a genoulx devant, auquel il baillera trois coups du plat d'icelle sur le dox en disant ce qui s'ensuyt: Tendez le col, haulsez ung peu la gorge, En vous mectant a genoulx, mon amy; (LA VIGNE, S.M., 1496, 173)
[10]Monsieur d'Orval fut commis en Champaigne, Et pour tenir plat pays et montaigne En union de Caulx et Normandie Semblablement de toute Picardie, On y commist tant aux champs qu'a la ville Pour gouverneur l'admiral de Graville. (LA VIGNE, V.N., p.1495, 142)

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